Administrarea pilulei de a doua zi poate părea intimidantă și multe femei se simt îngrijorate cu privire la efectul acestui medicament asupra corpului lor. Similar altor medicamente, este recomandat să te familiarizezi cu modul de acțiune și cu posibilele efecte secundare. Este corpul tău și ar trebui să ai încredere în alegerile pe care le faci.
La fel ca toate medicamentele, pilula de a doua zi poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Cele mai întâlnite efecte secundare sunt:
Greață
Durere sau disconfort abdominal (de stomac)
Vărsături
Menstruație dureroasă
Durere pelviană
Sensibilitatea sânilor
Dureri de cap
Amețeli
Oboseală
Modificări ale dispoziției
Dureri musculare
Durere de spate
Poți manifesta efecte secundare după aproximativ o oră de la administrarea pilulei sau a doua zi.
Dacă apar orice reacţii adverse, adresează-te farmacistului, medicului tău sau personalului medical.
Întrucât ingredientul activ din ellaOne, ulipristal acetat, acționează prin întârzierea ovulației, următoarea menstruație poate începe mai devreme sau mai târziu, poate fi mai abundentă sau redusă cantitativ, decât în mod normal. Nu ai de ce să te îngrijorezi. Cu toate acestea, dacă următoarea menstruaţie întârzie cu mai mult de 7 zile, dacă menstruaţia are un caracter anormal sau dacă există simptome care să sugereze o sarcină sau în cazul în care există dubii, trebuie efectuat un test de sarcină.
Dacă, din orice motiv, vomiți în mai puțin de trei ore de la administrarea pilulei de a doua zi, trebuie să iei un alt comprimat. Medicul sau farmacistul te pot consilia.
Dacă vomiți după mai mult de trei ore de la administrarea ellaOne®, nu se recomandă administrarea unui alt comprimat.
Există numeroase mituri referitoare la contracepția de urgență și cum acționează aceasta.
Anumite persoane își fac griji referitoare la efectele pe care ellaOne® le poate avea asupra fertilității. Adevărul este că nu există nicio dovadă a efectelor secundare ale contracepției de urgență, pe termen lung. O revenire rapidă a fertilităţii este probabilă în urma tratamentului cu ulipristal acetat pentru contracepţia de urgenţă. Recomandăm utilizarea unei metode de contracepție de tip barieră (precum prezervativul sau diafragma) pentru toate contactele sexuale ulterioare, până la următoarea menstruație.
Contracepția de urgență va afecta doar ciclul menstrual curent, respectiv menstruația poate să înceapă cu câteva zile mai devreme sau mai târziu decât data așteptată, dar apoi își reia caracterul regulat.
Un alt mit este că pilula de a doua zi cauzează un fel de ”mini avort”. Este total neadevărat. Pilula de a doua zi previne sarcina înaintea debutului acesteia, prin întârzierea ovulației: nu va întrerupe o sarcină existentă. Este important să te adresezi medicului pentru o evaluare ulterioară dacă ești în această situație.